Terapi hos mig

7 gode råd til de nærmeste

Det kan nogen gange være vanskeligt at få hul på en samtale med vores nærmeste. Nedenfor har jeg samlet 7 gode råd fra andre med en kronisk sygdom. Det er råd som de alle ville have ønsket deres nærmeste havde fulgt allerede fra starten af deres forløb. Forhåbentlig kan det give inspiration til hvordan du selv sætter ord på dine behov i forhold til familie og venner.

***

1.Giv plads til mine følelser
Giv mig plads til nogen gange at være vred og ulykkelig over min situation. Vær forstående. Lad mig ikke skubbe dig fra mig.

Sara, 22 år, lever med kroniske smerter

2. Lad mig slippe for at forstille mig – overfor dig
Giv mig et øjebliks pause fra at forstille mig. Hele dagen strammer jeg mig an og forsøger at lade som om jeg kan klare mere end jeg kan, for det skal jeg. Giv mig bare et øjblik engang imellem hvor jeg kan få et kram og fælde en tåre.

Henriette, 56 år, lever med fibromyalgi

3. Mine grænser er ikke en afvisning
Når jeg passer på mig selv, er det ikke for at gøre jer ondt eller gøre jer vrede. Husk på at jeg kun kan være noget for jer hvis jeg passer på mig selv. Mine grænser er ikke en afvisning.

Marie, 47 år, lever med Crohn

4. Hjælp mig med at sige fra
Jeg har altid haft svært ved at sige fra og det er let for jer at glemme at jeg er syg, fordi det ikke kan ses. Så jeg har brug for, at I hører det når jeg siger fra og bakker mig op, også når det er jeres ønsker og forventninger jeg må sige fra overfor.

Helene, 32 år, lever med lavt stofskifte

5. Det er frustrerende, også for mig
Jeg ved godt at det er frustrerende for dig, og det er jeg så uendeligt ked af. Men det mere frustrerende for mig, for jeg har det hele tiden, jeg kan ikke slippe væk fra det.

Trine, 42 år, lever med Sclerose

6. Forvent ikke klapsalver for det almindelige
Gør det gerne til en vane at tage initiativ til nogen af de ting, som jeg plejede at gøre, for jeg gjorde så meget. Gør det gerne uden at forvent de store klapsalver. For jeg ville jo selv have gjort det, hvis jeg kunne.

Sonja, 55 år, lever med KOL

7. Fair fordeling af pligterne
Lad os tage en ærlig snak og fordele pligterne mellem os, så de passer til de kræfter vi hver i sær har og det vi kan lide at gøre. Hold dig endelig ikke tilbage for, uden et ord og som det naturligste i verden, at tage fat hvis du kan se min energi slipper op. Så føler jeg mig både set og elsket.

Hanne, 33 år, lever med Hashimotos

Comments (2)

Comments are closed.

Psykolog Anne Kimmer Jørgensen Overgaden Oven Vandet 90, 4. sal 1415 København K CVR 25985796 E-mail: kontakt@annekimmer.dk Ring/SMS: 26 70 14 16  
Call Now ButtonRing nu